Comunicar bé en un coworking

Comunicar bé en un coworking: els fluxos d’informació formals

Valleswork

Àngel Guimerà, 25 – Sabadell
www.valleswork.com
93 595 07 07

Comunicar bé és un dels elements més complexos (i a voltes complicats) en una organització

Perquè NO comunicar bé afecta al benestar dels treballadors, i per tant a la productivitat, a la fidelització i a la retenció del talent. Si els treballadors estan informats i entenen el perquè de les decisions que es prenen, sobretot de les que els afecten, se sentiran part integrant de l’empresa. Si no, es distancien i prenen decisions que no ens agraden.

Com comuniquem en un espai de coworking?

La comunicació formal sol ser corporativa i vertical, és a dir, la direcció de l’empresa estableix els canals i hi transmet els missatges que vol fer arribar als seus treballadors. Això no encaixa gens en un coworking, és fàcil veure’n el perquè.

Si tenim diferents empreses i professionals independents treballant en un mateix espai, cal que la comunicació formal sigui més oberta, transparent i participativa. No només per assegurar-nos que la informació arriba a tothom a qui ha d’arribar, sinó perquè se sentin part integrant de l’espai. Si la informació només arriba a unes determinades persones, estem replicant un model de comunicació tradicional en un espai teòricament col·laboratiu.

La comunicació a l’espai de coworking hauria d’acostar-se més al sentit originari de la paraula. Comunicació ve del llatí ‘comunis’, que significa comú, i vol dir transmetre idees i pensaments per posar-los «en comú» amb l’altre.

La comunicació formal a l’espai de coworking hauria de ser coordinada, bidireccional i participativa

El sentit de la comunicació «formal» en un coworking no és que una direcció transmeti els seus missatges, sinó que un responsable s’encarregui de dinamitzar-la i fer-la efectiva.

Quins canals de comunicació funcionen millor en un coworking?

Dels tres tipus de canals –escrits, orals i tecnològics–, el que funciona millor és el tecnològic, ja que encaixa més amb l’esperit innovador del coworking, permet comunicar-se a distància, de forma ràpida i no intrusiva (podem llegir l’email quan ens vagi bé, encara que no ho sembli…).

Canals tecnològics

En si, són una fusió de mitjans orals i escrits, però tenen particularitats i avantatges que els diferencien dels altres dos. Per començar, són els que més afavoreixen la comunicació bidireccional i la participació.

Canals escrits

Els escrits offline solen ser força residuals als espais de coworking, però no recomano oblidar-los del tot. El tradicional cartell enganxat a la màquina de cafè té una efectivitat increïble.

Em refereixo a les reunions i les trucades telefòniques. Les reunions o converses personals tenen l’inconvenient que demanen més temps i trobar un lloc i hora. Però cal fer-les de tant en tant per crear relacions i veure’s cara a cara. El telèfon també és un element d’ús residual, però molt útil per la rapidesa.

Si em permeteu un darrer consell, us diré que la millor eina de comunicació és una conversa

Author: VallesWork

Valleswork agrupa espais de treball, negocis i coworking a Sabadell

Deixa un comentari

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada