Com parles al teu fill? Saps que podries estar limitant-lo? Educa sense limitar

Alguna vegada t’has fixat en com li parles al teu fill? Saps que pot ser que l’estiguis limitant? T’agradaria saber si realment ho fas bé? Vols aprendre una manera simple de fer-ho bé? Doncs segueix llegint i veuràs com  s’educa sense limitar.

Segur que en alguna ocasió hauràs sentit rebuig quan algú fa algun comentari o alguna generalització, i si no ho has sentit és perquè encara no saps com pot arribar a limitar la paraula.

Una frase pot ser dita en positiu o en negatiu, la diferència entre una i l’altra és l’efecte que acaba causant en el receptor. Posem el cas del nen que ha d’estudiar per als seus exàmens. Si s’ho diguéssim en negatiu li diríem “Si no estudies suspendràs”. Analitzant la frase cal tenir en compte que l’inconscient s’arriba a perdre amb el no, i amb el que es queda és estudies-suspendràs i fa la seva relació. Per cert, l’inconscient tendeix a oblidar o a no fer cas del NO per un tema de supervivència, ja que el cervell reptilià, que s’encarrega de les funcions bàsiques de la supervivència no accepta els NO, tendeix a bloquejar-ho, per evitar interrupcions en les seves decisions .

Si l’inconscient relaciona Estudies-suspendràs, quina creieu que és la programació mental? Sí, el nen acaba per fer aquesta relació, sobretot quan aquesta frase es repeteix habitualment … es tracta d’educar sense limitar

En canvi, si la transformem a positiva sonaria  així com “Si estudies aconseguiràs aprovar”, i la relació que fa l’inconscient és estudies-aprovar. ¿Veiem que això ja no crea una limitació? Això ja és educar sense limitar.

Però anem a per nota, crearem una creença potenciadora. I si li diem “Estudia i aconseguiràs un excel·lent” Fixeu-vos en la forma, per començar, no és un condicional, és una afirmació, i les afirmacions tenen més poder que els condicionals, tant en positiu com en negatiu. A més de ser una afirmació relacionem el estudiar amb el millor dels resultats i així ho integra el nen. Aquí estem educant i potenciant.

 ¿Perquè amb els nens cal cuidar més les paraules que amb els adults?

Francament, hauríem cuidar les paraules tant en nens com en adults, ja que a tots ens afecta una frase en negatiu dita per una persona referent o amb autoritat, ja sigui un cap, la parella o un amic, però amb els nens hem de tenir especial cura.

Una manera d’entendre-ho és fixant-nos en com defineix les creences Ajejandro Jodorowsky: “Les creences no són més que contractes sentimentals que has signat quan ets nen amb la família”, i diu això perquè en les paraules es reflecteixen els patrons familiars que s’acaben integrant.

A diferència dels adults, els nens estan en la fase de formació de la ment crítica. Això vol dir que les paraules que els diem no passen per un filtre que valori si les accepten o no, són frases que a força de repetir-se s’integren en l’inconscient i acaben sent una base de creences que sustenten els pilars de les seves creences de vida. Especialment, això es produeix en l’edat que va des que neixen fins als 6 anys més o menys, que és quan ja comença a formar-se aquesta part de la ment que filtra.

Sé que hi ha qui pensa que ja va tard, pot ser, però no està de menys re-formular la manera de parlar als nens, i aconseguir que amb el temps es vagin desmuntant les creences que s’havien establert. Recordeu que per desmuntar una creença només es requereix que es trenqui el patró que genera la creença i parlar en positiu, i que la seva repetició pot trencar un patró.

Així que us animo a que poseu en pràctica aquest coneixement que heu adquirit, i com que sé que al principi un no té la pràctica i ha de pensar abans de dir-ho, us dono un truc, digueu-vos la frase i observeu com reacciona el vostre cos. Per descomptat seleccioneu la frase que us senti bé …

Author: Pep Viñas

Pep Viñas
Nascut a Terrassa el 1977 als 35 anys passo per una experiència de vida que provoca un canvi en mi i començo a investigar i a profunditzar en les causes de les vivències que es donen a la vida. Investigo sobre la salut i la malaltia i descobreixo altres opcions que em permeten empoderar-me i auto responsabilitzar-me, i d’aquesta manera, poder prendre decisions que marquen el rumb de la meva situació.
Arran d’això em proposo donar a conèixer tot allò que he anat trobant i comprovant perquè tothom se’n pugui beneficiar…

sobre mi

Deixa un comentari

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada