Normativa

Normativa per publicar als diaris digitals col.laboratius del Grup Camí

Qualsevol notícia d’actualitat es publicarà al més aviat possible programant la notícia, per la seva publicació automàtica, preferiblement en blocs amb més d’una notícia.

Els lectors consulten actualitat i opinió preferentment en horari de matí, abans d’entrar a la feina, les hores del migdia son ideals per temes més femenins, i esports més masculins a última hora de la tarda fins i tot acabant de sopar.

Les cròniques esportives, declaracions de jugadors, afició i entrenadors  es publicarán de manera immediata en acabar el partit, amb més d’un post si és necessari, les opinions també es poden publicar dilluns tarda.

ACCÉS PER PUBLICAR DIRECTAMENT:

Des de la plana de portada a Publica si ja esteu donats d’alta, seguint les indicacions del formulari.

Si encara no esteu donats d’alta podeu fer-ho ara mateix a Usuari.

Amb el vostre correu electrònic, usuari i clau podreu publicar des de qualsevol dispositiu, i des de qualsevol lloc.

Un editor revisarà i acceptarà la publicació de la noticia si tots els paràmetres estan correctes.

 

No respectar la normativa de publicació consensuada suposarà el bloqueig i eliminació indefinit per a tots els mitjans del grup.

Manual d’estil diaris digitals col.laboratius

Títol 1 Capçalera haurà de resumir en cinc o set paraules amb la paraula clau

El títol 1 és el 90% de la notícia un títol dolent o enganyòs evitarà que entrin, cal captar l’atenció per què entrin

El Títol 1 es el captador que sortirà publicat a xarxes automàticament, cal que porti la paraula clau SEO, al principi de tot el més a l’esquerra possible sense punts al final, sense explicar tota la notícia al titular

Han de ser paraules provocadores per aconseguir el clic del lector. Si el titular es contundent, i negatiu, aconsegueix el 90% més de visites, sense abusar. Altres opcions positives son enumerar opcions o interactuar directament amb el lector preguntant-li directament.

A cada capçalera es dedueix que parlem de la ciutat corresponent, pel que no publicarem el nom de la ciutat al titular 1 per manca d’espai, excepcionalment quan parlem d’altres pobles de la comarca, si, per captar l’atenció però sempre publicarem la ciutat al Titular 2

Als titulars preferiblement no posarem data o dia, ja surt automàtic al moment de la publicació

Quan als titulars tenim una obra de teatre o el nom d’un projecte el posem entre cometa simple Ex. ‘Titànic’

Molt breu ja que si es llarg surt tallat a les xarxes socials.

Títol 2 Titular ampli amb paraules clau i explicant més extensament de que va la noticia

Títol 2 Capçalera premsa real amb paraules claus, i temàtica, tots els actors i explicació més llarga, amb la ciutat o població, entitat amb el nóm real sencer, sense abreviatures, i paraula clau a l’inici del titular 2 el més a l’esquerra possible

Capçaleres 3: ‘Sempre que és una cita entre cometes simples’

Títol 3 si escau amb cita o comentaris dels autors o paraules clau del post o notícia menció ‘entre cometes’ o amb titulars destacats de la notícia

Els titulars van SENSE PUNT FINAL sigui 1, 2 o 3

Paràgraf

Evitem començar per la data a la primera frase: El passat dissabte….

Al text utilitzarem sempre que puguem ‘paraula clau’ i valorarem posar declaracions d’alguna persona, segons l’impacte. La resta paràgraf, normal fins a més de 350 paraules, i marcant en negreta les frases i paraules més importants, pels cercadors. Utilitzarem preferiblement les cometes simples ‘…..’ i dins el text el nom de l’obra anirà en cursiva.

 

Fotos i Vídeos

Tots els posts han de portar imatge destacada i horitzontal

Tots els articles hauran de tenir una imatge destacada, l’imatge horitzontal no pot pesar més de 250Kb i amb una mida proporcionada, mai estirada o deformada, de 1550 pixels d’amplada x 1032 pixels d’alçada. Si la imatge destacada no correspon en aquests paràmetres, la noticia quedarà aturada sense sortir publicada.

Arrel de la normativa de Facebook, i tenint en compte que publiquem automàticament a xarxes, evitarem sempre publicar a imatge destacada despullats (quadres i pintures inclosos, cartells o fotos amb text, fotos blaves o amb fons blau, encara que siguin obres d’art, ja que la xarxa les identifica com spam.

Les imatges han de ser de la vostra autoria, i adaptada per a web a les mides indicades via Photoshop o editors similars, no feu servir imatges d’altres mitjans, sense autorizació. En cas de no disposar podeu cercar-les a Creative Commons, pixabay.com, o similars.

Si no compleix els requisits el programa no us deixarà pujar la imatge.

Caldrà respectar la font de la foto o imatge si fos el cas, afegint els paràmetres del fotògraf a la llegenda.

Cal titular la foto per no perdre-la amb guions, sense accents ni caràcters especials, amb la paraula clau per posicionament.

territori-entitat-actor-accio-tema-dia-mes-any

Exemple:

terrassa-ajuntament-jordi-ballart-ple-municipal-25-12-2017

Si voleu afegir un vídeo que tingeu de l’esdeveniment penjat ja a YouTube, heu de seleccionar a l’inici entrada Vídeo i copiar la URL del vídeo a YouTube i enganxar-la i sortirà dalt de la noticia.

Si escolliu Galeria podeu incloure galeries de fotos dins la noticia.

No caldrà signar l’article ja que ho fa automàticament, en indicar la vostra autoria i biografia al donar-vos d’alta com a usuaris.

Etiquetes

Cal escollir les etiquetes, 5 paraules clau, que identifiquin la notícia, per que els buscadors, ens trobin, ideal no col·locar accents ni caràcters estranys.

Secció

Cal escollir la categoria del post o noticia, per situar-la correctament a lloc de que tracta, cultura, esport, …. Automàticament aquesta categoria servirà com a etiqueta a les xarxes.

Territori

Cal escollir on succeeix la noticia per col.locar-la al territori. Automàticament servirà com a etiqueta a les xarxes.

Pendent de publicació

Abans de programar i publicar cal tenir plens tots els passos anteriors, i editant el programador de publicació. Si tot està correcte us indicarà que ha passat a safata de revisió per publicació.

Abans de fer click a publicar, es molt important tenir correctes tots els passos anteriors.

Si estem segurs, farem click i esperarem tranquil·lament a què es pugi la notícia, ja que tot dependrà de l’amplada de banda de la xarxa que tinguem en cada moment i lloc.