Sis anys en precari

Sis anys en precari

Article d’Opinió de José Luis Fernández Secretari Comarcal UGT Vallès Occidental

El 10 de febrer de 2012 el Partit Popular amb el suport de CiU, va aprovar el RDL 3/2012 de Mesures Urgents de Reforma del Mercat Laboral.

Sis tormentosos anys per a la classe treballadora, que ha sofert en carns pròpies com la Reforma Laboral, que els sindicats qualifiquem de inútil, injusta i ineficaç, s’ha convertit en un arma de destrucció massiva de drets laborals, de precarizació de l’ocupació i devaluació dels salaris. El balanç general de la reforma es pot resumir en un 26% de temporalitat i un 32% dels assalariats cobrant el salari mínim.

Tot això és el resultat d’una estratègia premeditada amb l’objectiu d’abaratir els costos laborals perquè les empreses aconsegueixin augmentar els seus marges de benefici per raons alienes al productiu, de tal manera que els assalariats, en bona mesura, hem pagat amb rebaixes imposades de les nostres retribucions els deutes contrets per empreses i administracions. De 2008 a 2016 les rendes dels assalariats han caigut en 26.900 milions d’euros, mentre els beneficis empresarials ascendeixen a 5.900 milions.

Sis anys més tard, tot i trobar-nos en plena fase expansiva de l’economia, la classe treballadora i la ciutadania en general, no veiem ni per remei, que els sacrificis que ens han estat imposats, hagin servit per a una altra cosa que per omplir, encara més si cap, les butxaques d’aquells que mai van deixar de tenir-ho plens.

Sis anys més tard, els ciutadans som més pobres i estem més desprotegits. Avui tenir un lloc de treball no garanteix evitar situacions d’exclusió social; ser treballador i ser pobre és un risc que correm tots i cadascun de nosaltres. Hem pogut comprovar com una Reforma Laboral que se’ns va vendre com un element essencial per poder sortir d’una crisi econòmica provocada pel propi sistema capitalista, ha estat utilitzada per afeblir a la classe treballadora, reduint a la mínima expressió el paper de la negociació col·lectiva, que és la que permet conquistar les millores de les condicions de treball. Una reforma que ha possibilitat una devaluació salarial sense precedents, ha generat precarietat laboral i ha facilitat la implantació de les empreses multi-serveis.

Sis anys més tard, se segueix destruint ocupació de qualitat substituint-ho per contractes eventuals i a temps parcial i se segueixen tancant empreses. Est és el cas de la multinacional americana CONDUENT (Barberà del Vallès), que aprofitant les bondats de la Reforma Laboral es disposa a acomiadar a la totalitat de la plantilla, 230 treballadores i treballadors que es veuran abocats a perdre el seu lloc de treball per causes objectives que han estat generades de manera premeditada amb la connivència de l’actual legislació laboral.

Avui les i els treballadors de CONDUENT són víctimes de decisions estratègiques d’empreses insaciables, que poc o gens responen, ni a criteris d’excel·lència, ni de qualitat de servei.

Simplement busquen el benefici ràpid del treballador desprotegit. Gairebé amb total seguretat, est anés l’objectiu real de la dreta política i econòmica europea, des-regular el mercat, dinamitar el model de relacions laborals i instaurar la marca de país Low Cost que tant anhela el capitalisme salvatge que governa l’economia.

Author: UGT Vallès Occidental

Deja un comentario

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.